Walentynki – święto zakochanych to czas romantycznych życzeń, kwiatów i drobnych prezentów. Może jednak oznaczać także słodkie smakołyki. W końcu każdy wie, że miłość przechodzi przez żołądek! Co powiesz na to, aby w tym roku zaskoczyć swoją drugą połówkę świeżo upieczonym rogalikiem z makiem i podać go wraz z aromatyczną kawą prosto do łóżka?
Klasyczny czy lżejszy przepis?
Aby ułatwić Ci pieczenie, przygotowaliśmy trzy nasze ulubione przepisy. Możesz wybrać tradycyjny przepis, wersję fitness, czyli lżejszą alternatywę, lub upiec wegańskiego rogala z makiem, czyli bez użycia jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. Nie zapomnij o praktycznych i stylowych pomocnikach, takich jak rękawice kuchenne i ściereczki kuchenne. Dobra rękawica uchroni Cię przed poparzeniem, a pod czystą ściereczką ciasto pięknie wyrośnie.
Słodki rogalik z makiem – klasyczna wersja
Składniki:
- 20 g świeżych lub suszonych drożdży
- 4–5 łyżek cukru krupowego
- 400–500 g mąki pszennej
- 200–250 ml letniego mleka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 70 g roztopionego masła
- szczypta wanilii (opcjonalnie)
- 1–2 roztrzepane białka do posmarowania
- mielony mak do posypania
Przygotowanie: W małej ilości mleka rozpuść drożdże i odrobinę cukru, aby zrobić zaczyn. Gotowy zaczyn połącz z resztą składników i wyrób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Podziel ciasto na około 10 części i zostaw na kolejne 20–30 minut. Następnie uformuj rogaliki. Posyp blat mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj czystą ściereczką i pozostaw na kolejne pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Piecz przez 15–20 minut.
Zdrowsza wersja z mąki orkiszowej
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 30 g cukru trzcinowego lub kokosowego
- 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 70 g letniego mleka
- 1 jajko ekologiczne
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1–2 roztrzepane białka do posmarowania
- mielony mak do posypania
Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z drożdżami i solą. Zrób zagłębienie, dodaj jajko, oliwę i cukier. Połącz płynne składniki i stopniowo mieszaj z suchymi składnikami, dodając mleko. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie postępuj jak w klasycznym przepisie.
Domowy wegański rogalik z makiem
Składniki:
- łyżeczka suszonych drożdży
- 50 g cukru trzcinowego lub innego słodzika
- 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (można użyć też klasycznej lub wymieszać)
- 125 g letniego mleka migdałowego lub innego roślinnego
- 50 g oleju rzepakowego
- szczypta soli
- szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie)
- łyżeczka syropu z cykorii
- mielony mak do posypania
Przygotowanie: Wymieszaj mąkę, cukier, sól, wanilię i drożdże. Do suchych składników dodaj mleko roślinne i olej. Wyrób ciasto, posyp je mąką i przykryj ściereczką kuchenną. Odstaw na co najmniej godzinę. Następnie uformuj rogaliki, pozostaw je do ponownego wyrośnięcia, posmaruj mlekiem roślinnym z syropem, posyp makiem i piecz w temperaturze 180 °C przez 15–20 minut.